22-01-07

De ondraaglijke leegheid van het bestaan

Is de fles halfleeg of is hij halfvol?

 

Ik kies voor halfleeg. Hoewel ik soms zit te leeghoofden, ergens in the middle of nowhere, met een nietszeggend vooruitzicht voor de boeg, waarvan ik niet eens de uitkomst ken, omdat het absolute leegheid is. Absolute leegheid. Het klinkt wel als een wiskundig begrip, maar dat is het niet. Daar zijn de letters te nietszeggend voor. En vooral omdat het absolute kwadraat een absoluut nihilisme is. OOOOOOO(z)erotisch nihilisme)

Of liever: 88888 (oneindig nihilisme)

Daar zit ik dan, op een mooie januariavond, te genieten van mijn halflege fles nihilisme. Vanavond val ik en vast en zeker weer in een zwart gat...Of verdrink ik in de bodemloze zee van nietsbetekende woorden die men mij toespeelt. Ik vraag me af of er enige kans is tot zingeving vanavond. Jawel, u leest het goed. Zingeving! Zingeving is iets buitenaards, zoals de marsmannetjes of UFO's!

Maar het absolute toppunt  van nihilisme (in het vierdubbel kwadraat dus) is een nutteloze nul die iemand met een nietszeggende blik aangaapt.

 

Does that make any sense?

20:08 Gepost door Lien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Is de fles halfleeg of is hij halfvol? Hoe dan ook, het is een indicatie dat je mag beginnen uitkijken naar een volgend duveltje.

(Z)erotisch. Mooi. Maar ik vind de nul niet mooier dan een ander getal. Als je mijn cursus Wiskundige Analyse 1 erop zou naslaan (een aanrader, maar niet te combineren met 2 dagen eenzaamheid en radiohead), zie je op pagina 1 dat het bestaan van de "0" slechts een axioma is. Wat ik dan mooier vind, is het concept getal. Een getal bestaat gewoon, zonder zingeving, zonder beïnvloeding, zonder niets, pure existentie. Relaties, oh ja, dat wel, maar het feit dat je 2 optelt bij 3 verandert helemaal niks aan de 2. Als een mens zich zou kunnen verhouden tot zijn omgeving zoals een getal zich verhoudt tot een verzameling getallen, dan zijn we zen :-) (Bij deze is een nieuwe filosofie geboren: het mathematisch boeddhisme!)

De rest van je post lijkt mij echter een samenraapsel van begrippen die naar leegheid neigen zonder veel samenhang. Does that make any sense? Ik vrees van niet.

Heb ik nu nog een retorische vraag vergeten te beantwoorden? :-)

Gepost door: Yves | 22-01-07

De commentaren zijn gesloten.